Onlangs nog postten we op deze pagina’s een video waarin viervoudig wereldkampioen en olympisch kajakker Maxime Richard het over een parcours op en langs de Lesse opnam tegen freestyle motocrosser Gilles Dejong. Maar wist je dat Maxime ook een fervent motorrijder is? Een tijdje geleden doken we in zijn slipstream voor een rondje Naamse Ardennen, een 210 km lange rit die start en eindigt in aan de Citadel van Dinant. Je kan de route downloaden onderaan het artikel.

Waterlopen

Beginnen doen we met een heerlijk slingerend stuk van Max’ trainingsroute langs de Maas, tot we in Hastière-Lavaux de oversteek wagen en koers zetten richting Beauraing. Net voor het dorp, in Baronville, ruilen we de vrij rustig kabbelende N40 in voor het betere kronkelwerk. Alsof de weergoden hadden opgevangen dat we vandaag op waterwegen zouden focussen, gaan de hemelsluizen genadeloos open tot ik de Rue de la Circuit opdraai in Gedinne. Ik plons een rondje over het illustere circuit voor ik de voorsteven zuidwaarts mik, de Franse grens even aantik en de wichelroede opdiep: we zoeken verder naar water. En dat vinden we ook. In Membre botsen we op de Semois, die we via Vresse richting Alle als leidraad zullen gebruiken. Vanuit de vallei klimmen we tot het majestueuze uitzichtpunt van Rochehaut, van waaruit de Semois zich in de diepte om Frahan laat strikken.

Pièce de résistance

Een uitdagende omweg via Corbion brengt je in een bossige wip naar Bouillon, waar geschiedenis en gezelligheid samenvloeien rond de Semois. Na een bezoek aan het kasteel gooien we het roer om richting het noorden voor de terugweg. Maar niet getreurd, want als we bij Noirefontaine rechts wegdraaien van de hoofdweg, wacht het pièce de résistance. Vormt de weg naar Dohan reeds een pittig voorsmaakje, dan is het gedeelte N865 vanaf Dohan richting Mortehan een stukje asfalt om duimen en vingers bij af te likken. Een opeenvolging van snelle en iets technischere bochten over perfect en vrij recent asfalt.

Toeren_Dinant_4

Allooi

De terugweg tussen Palisseul en Daverdisse meandert vervolgens heerlijk langs de Lesse; al is het tarmac er van iets lager allooi, en moet je opletten voor enkele onverwachte haarspelden en dito overstekend wild. En al helemaal bij valavond. Een gewaarschuwd motorrijder… Weet je de lokale ‘sangliers’ te ontwijken, dan vormt de finale klim vanuit de vallei van Houyet een geweldige afsluiter. En voor je ‘t weet zie je de Rocher Beyard in Dinant alweer opdoemen. Een pittig, maar deugddoend ritje!

Download de route

Bezienswaardigheden

Grotte La Merveilleuse: Net buiten het centrum van Dinant vind je de Grotte La Merveilleuse: een in 1904 ontdekte grot, die als een van de mooiste van Europa geldt. Onder de rotslagen tref je onder meer stalactieten, stalagmieten en watervallen, de ene al fijner en witter dan de andere. Een gegidste rondleiding kost 10 euro per persoon, en duurt ongeveer 50 minuten.

Circuit Gedinne: Een circuit van 5.063 meter lang en gemiddeld 7,20 meter breed. 22 bochten en één chicane. Het succesrecept dat al decennialang motorfanaten van over de hele aardknol naar het doorgaans slaperige Gedinne weet te lokken voor de crème de la crème van de (classic) racerij. Het parcours bevindt zich volledig op de openbare weg, dus je kan er (mits aangepaste snelheid) ook zelf van proeven.

Panorama Rochehaut: Waarom geen kopje koffie nuttigen op een van de hoogste punten van de regio, dat volledig terecht als Waals erfgoed staat geklasseerd? Vanop de stoep naast onze route kan je genieten van een oogverblindend uitzicht over het lagergelegen Frahan, de leisteengroeven Les Corbeaux, én een natuurreservaat voor vleermuizen. In elke uithoek van dit dorpje vertrekt er wel een wandelroute richting Frahan. Aanrader.

Het kasteel van Bouillon: Z’n belang en status is sinds de middeleeuwen flink getaand, maar het bekt wel nog steeds indrukwekkend: het kasteel van Bouillon, ofwel het persoonlijke stulpje van Godfried van Bouillon. Dat hij eind 11de eeuw z’n kantelen verliet om met zijn kruisvaarders Jeruzalem te gaan bevrijden, spreekt tot op heden tot de verbeelding. Toegang kost 10 euro. Als het iets specialer mag, kies dan (tijdens de zomermaanden) voor een indrukwekkend nachtbezoek.

Tekst en route Jelle Verstaen – Fotografie Peter Naessens, Red Bull